Autisme en gezondheid
Niet voor iedereen met autisme is gezondheid vanzelfsprekend. Waarom niet, zul je misschien denken. Autisme is toch iets in je hersenen? Ja en nee. Wil je hier meer over weten? Lees dan door.
Autisme is een pervasieve ontwikkelingsstoornis. Pervasief verwijst naar een diep doordringen van de stoornis in vele facetten van de ontwikkeling. Een ‘ontwikkelingsstoornis’ duidt erop dat een kind zich anders ontwikkelt dan andere kinderen. Er is al veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van autisme en tot nu toe is ontdekt dat autisme voor 80 % erfelijk bepaald wordt en dus via genen van ouder op kind wordt doorgegeven.
Maar sinds eind jaren tachtig wordt er ook onderzoek gedaan naar het verband tussen autisme en darmproblemen. Op GGZ-nieuws.nl zag ik een artikel uit 2018 met de kop: Zou autisme kunnen ontstaan door problemen in de darmen? Er is uit onderzoek al gebleken dat mensen met autisme vaker last hebben van maag-darmproblemen en er zijn bij deze groep ook verstoringen in de darmflora aangetoond. Spijsverteringsproblemen gaan dus vaak samen met autisme. Ook blijkt uit steeds meer onderzoek dat darmen en hersenen elkaar beïnvloeden en is er onderzoek gedaan waaruit naar voren kwam dat kunstmatige kleur- en smaakstoffen van invloed kunnen zijn op ons lichaam. Het is al langer bekend dat deze stoffen invloed kunnen hebben op het gedrag van mensen. Het alleen weglaten van deze stoffen is niet “de oplossing gebleken voor de behandeling van ADHD of autisme. Wel wees onderzoek uit hoe groot het effect van dergelijke stoffen op ons vertering- en immuunsysteem kunnen hebben.
Ook ikzelf heb veel last van mijn darmen. Lange tijd kon ik nauwelijks nog dingen vinden die mijn darmen wel verdroegen. Het was een lange zoektocht en het had niet alleen met (verkeerde) voeding te maken, maar ook met hoe mijn leven er op dat moment uitzag. Ik heb ook autisme en zelf denk ik dat gezondheidsproblemen en darmproblemen bij mensen met autisme verschillende oorzaken kan hebben, maar vooral hebben mensen met autisme last van chronische stress of in ieder geval heel vaak last van stress. Dit betekent meer risico op o.a.: hart- en vaatproblemen, verhoogde bloeddruk, aderverkalking en trombose en dus een verhoogde kans op een hart- of herseninfarct. Ook geeft te veel stress een grotere kans op overgewicht en osteoporose. Verder is het bekent dat bij stress het lichaam zich klaarmaakt voor een vecht- of vluchtreactie, er stroomt meer bloed naar het hart, de hersenen en de spieren. Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Het gevolg is dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd, wat weer kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik. Dus stress kan ook de darmproblemen bij mensen met autisme veroorzaken.
De gevolgen van zoveel stress, vaak buikpijn door de darmproblemen, gespannen spieren en vaak hoofdpijn kunnen ervoor zorgen dat je in een sociaal isolement komt of misschien zelfs niet meer kan werken of in ieder geval heel vaak ziek bent. Dit heb ik ook allemaal ervaren, maar inmiddels heb ik zelf mijn klachten goed onder controle. En als ik wel weer meer lichamelijke problemen heb, weet ik bijna altijd wel waarom en ook wat ik eraan kan doen.
Er is dus een oplossing. Je kunt deze klachten beter onder controle krijgen door te onderzoeken waar je stress vandaan komt en daardoor een betere balans in je leven te krijgen. Ook een beter voedingspatroon kan helpen. Daardoor komt er meer rust in je leven en in je darmen en kun je wel weer deelnemen aan de maatschappij, dingen doen die je leuk vindt, lekker werken en af en toe met vrienden afspreken.
Lijkt je dit wat? Neem dan vrijblijvend contact met mij op, dan kijken we in een gratis GroeiGesprek naar jouw mogelijkheden.
Klik hier voor het Recept van de Kokos lemon curd cake
Ook kun je o.a. mijn gratis e-book downloaden. https://coaching.zorgduet.nl/e-book/