Phone

06-45905543

Email

silvia.autismecoach@zorgduet.nl

KvK-nummer:

59443545

Volgens onderzoek zijn veel vrouwen met autisme biseksueel en meer openminded als het gaat over seks en gender. Hoe kijk jij hier tegenaan? Zijn er dingen waar je mee worstelt?

Uit een rapportage uit 2017 van het Nederlands Autisme Register (NAR) blijkt dat mensen met autisme bovengemiddeld vaak bi- of homoseksueel zijn. Ook uit mijn contact met mensen met autisme en uit boeken (vaak door mensen met autisme geschreven) weet ik dat personen en vooral ook vrouwen met autisme vaker veel flexibeler zijn in hun seksualiteit. En dan bedoel ik ook of ze op vrouwen, mannen of beide vallen. Verder merk ik bij jonge mensen met autisme een veel flexibelere houding naar andere mensen als het om wat voor identiteit op seksueel vlak ook gaat. Mijn eigen dochter kan mij hier zelfs nog veel meer over vertellen dan ik zelf weet en doet dat op een niet oordelende manier naar wie dan ook. Hiervoor heb ik veel bewondering en ik leer dan ook iedere dag van mijn cliënten, coachees en dochter. En er is nog meer dan vallen op mannen, vrouwen of beide. Ook kan het zijn dat je van meerdere mensen houdt en misschien zelfs met meerdere personen een liefdesrelatie hebt. Polyamorie noemen we dat. Ook dit zie je naar mijn idee vaker bij mensen met een vorm van autisme.

Helaas is het nog steeds zo dat je te maken kunt krijgen met stigma’s rondom zowel autisme alsook een “open mind” op het gebied van liefde, relaties en seks. Het kan lastig zijn in vriendschappen en ook in de relatie met je familie. Niet iedereen zal dit begrijpen en accepteren. Hoe ga je daar dan mee om?

Allereerst denk ik dat het belangrijk is dat je leert inschatten bij welke mensen je hiermee wel en niet terecht kan. Vertrouw hierbij op je intuïtie. Het kan zijn dat je vrienden en/of familie  verliest omdat ze je niet kunnen accepteren zoals je bent. Het is dan altijd belangrijk om bij jezelf na te gaan wat voor jou zwaarder weegt; een vriendschap (met iemand tegen wie je niet helemaal open kunt zijn) of minder vrienden, maar dan wel vrienden die je nemen zoals je bent, waar je open kunt zijn en waar je jezelf kunt zijn.

Een afwijzing door een vriend is erg, maar het kan ook zijn dat je lastiggevallen wordt of gepest wordt om wie en wat je bent. Dit is veel erger en ik adviseer je ook om daar niet alleen mee te blijven lopen. Als dit het geval is, is het belangrijk dat je steun en hulp zoekt. Samen met iemand die je vertrouwt en bij wie je wel jezelf kunt zijn, kun je dan overwegen wat je eraan kunt doen. Erover praten zorgt er in ieder geval al voor dat je je gehoord en gesteund voelt.

Verder komt het bij personen met autisme vaker dan gemiddeld voor dat zij het gevoel hebben in een verkeerd lichaam te zitten: genderdysforie noemen we dat. Daarnaast zegt 11% van de vrouwen  en 4% van de mannen met autisme zich zowel man als vrouw te voelen, wat we ook wel intersekse persoon noemen. Ook deze aantallen liggen bij Neurotypische personen veel lager.

Een gevolg hiervan is dat wij autisten minder vaak de behoefte hebben om in een relatie te zitten. Misschien is dat niet omdat wij ons vrijer voelen, maar eerder omdat we ook daar dan weer het gevecht aan moeten gaan. We zijn al anders door ons autisme en dan moeten we ook nog uitleggen dat we andere gevoelens en ideeën hebben over liefde, seks, relaties en gender. Openlijk anders zijn is best moeilijk en vaak confronterend. Zo kunnen de problemen zich bij een persoon met autisme opstapelen.

Dus heb jij vragen rondom dit onderwerp? Schroom niet om erover te praten met iemand die je vertrouwt. Daarvoor kun je ook bij mij terecht. 

Recommended Articles