Phone

06-45905543

Email

silvia.autismecoach@zorgduet.nl

KvK-nummer:

59443545

Je hebt autisme en een passie, iets waar je goed in bent. Bij een baas werken is je tot nu toe niet goed bevallen. Wat doe je dan? Wat ik heb gedaan is mijn eigen bedrijf starten. Ik ben als ZZP-er gaan werken. Kan dat dan? Is dat niet veel te ingewikkeld? Teveel prikkels en verantwoordelijkheden? Voor mij had het veel voordelen.

Toen ik met mijn bedrijf begon, wist ik nog niet dat ik ASS heb. Maar achteraf zie ik dat ik onbewust vaak de juiste keuzes heb gemaakt en de juiste wegen ingeslagen ben. Ik begon mijn loopbaan als SPW-er als activiteitenbegeleidster bij ouderen in een verzorgingshuis. Daar ben ik na een paar jaar mee gestopt. Het werken met ouderen vond ik heel erg leuk, maar werken in een groep was niks voor mij. Ik kwam altijd doodmoe thuis. Het voelde aan alle kanten niet goed. Daarna ben ik als ambulant medewerkster/persoonlijk begeleidster bij mensen met een beperking gaan werken. Voor een stichting. Het één op één werken met de cliënten vond ik heerlijk. Maar alle vergaderingen en andere verplichtingen en de vele interactie met collega’s op kantoor was ook teveel voor mij.

Toen in 2012/2013 de crisis kwam, moest mijn werkgever dingen gaan veranderen en zouden uiteindelijk de kleine contracten verdwijnen. Aangezien ik altijd veel werkte ondanks mijn kleine contract, voelde ik me niet erg lekker hierbij. Ik ben om mij heen gaan kijken en kwam veel vacatures voor ZZP-ers tegen.

Achteraf gezien heb ik veel voordeel gehad van mijn autisme. Ik heb grondig onderzoek gedaan naar hoe ik het voor elkaar zou kunnen krijgen om voor mezelf te beginnen. Had het idee kans van slagen? Ik maakte een stappenplan en ben stap voor stap alles gaan onderzoeken. Wat moest ik allemaal regelen? Aan welke voorwaarden moest ik voldoen om zelfstandig te werken? Ik ben bij de KvK geweest en bij informatiebijeenkomsten voor mensen die als zelfstandige in de zorg wilden gaan werken. Ik heb onderzocht hoe ik aan klanten kon komen. Een website maken, dat kon ik niet. Dus hulp gezocht. Een bedrijfsnaam, een logo, een boekhouder. Er kwam heel veel bij kijken. Maar het gaf me veel voldoening en kracht om te zien hoe ik dat toch allemaal zomaar deed. En het belangrijkste is dat ik mezelf de tijd heb gegeven om het voor elkaar te krijgen. Uiteindelijk ben ik, toen nog voor een deel in dienst bij mijn werkgever, met 1 klant begonnen. Na een halfjaar heb ik mijn baan opgezegd en stapje voor stapje werd ik steeds wijzer, steeds professioneler en bedrevener in het runnen van mijn eigen toko. En ook mijn omzet groeide langzaamaan. Ik ga nu mijn achtste jaar als zelfstandig ondernemer in en ik vind het soms zwaar, maar nog steeds leuk en het geeft mij nog steeds voldoening.

In april 2017 kreeg ik de diagnose ASS. Dat was best even slikken. Ik ging aan mezelf twijfelen. Dacht dat ik beter ander werk kon zoeken. Gelukkig had ik goede hulp en begeleiding bij de GGZ. Ze hebben me laten zien dat ik juist goede hulp en ondersteuning kon bieden aan allerlei doelgroepen met een hulpvraag. Juist als ervaringsdeskundige. Dus ben ik doorgegaan en is mijn bedrijf langzaam verder gegroeid. En ik als persoon ook.

Dit inzicht deed mij besluiten om mijn volgende droom te gaan leven. Ik ben de coachingsopleiding gaan doen bij de ICM en heb in juli 2020 mijn diploma behaalt. Als ondernemer is het belangrijk om te blijven groeien. Maar ook als mens was ik toe aan weer wat nieuws, aanvulling op wat ik al in huis heb. Het was best een zware tijd, maar ik heb geen seconde spijt dat ik het gedaan heb. Ik heb het gered door andere dingen tijdelijk niet te doen of op een lager pitje te zetten.

Graag wil ik ook ingaan op de kwaliteiten die je kunt gebruiken als je je droom wilt leven.
Óók met autisme. Ik heb de volgende van mijn kwaliteiten ingezet:

 • Doorzettingsvermogen
 • Gedisciplineerdheid/ordelijkheid
 • Daadkracht
 • Geduld
 • Zelfstandigheid
 • Openheid
 • Lef
 • Enthousiasme (mijn puppy-houding)
 • Optimisme
 • Creativiteit
 • Spontaniteit
 • Gedrevenheid
 • Humor
 • Inlevingsvermogen
 • Zorgvuldigheid
 • Initiatief
 • Betrouwbaarheid

Ik heb ook kwaliteiten ontwikkeld en/of ben daar nog steeds mee bezig:

 • Zakelijkheid
 • Balans
 • Voorzichtigheid
 • Zelfverzekerdheid
 • Realisme
 • Pragmatisme (het hoeft niet altijd perfect)
 • Improvisatie
 • Aanwezigheid
 • Confronteren
 • Flexibiliteit
 • Aanpassingsvermogen

We hebben als ASS-er ook onze valkuilen. Die kunnen natuurlijk per persoon verschillen, maar er zullen ook altijd overeenkomsten zijn. Wij auties kunnen bijvoorbeeld behoorlijk last hebben van onze hyperfocus. Alhoewel hij ons zeker ook kan helpen. EN OOK… de boog kan niet altijd gespannen staan. We willen nog weleens teveel hooi op de vork nemen. En dan maar blijven doorgaan. Dit heb ik ook meegemaakt.

Wat ik ook merk is dat ik meer voldoening haal uit hetgeen ik bereik, doordat ik het nu voor mijzelf doe, voor mijn bedrijf en binnen dat bedrijf voor mijn cliënten.

Als ervaringsdeskundige heb ik een groot inlevingsvermogen in mijn cliënten en coachees. Als geen ander kan ik me in de situatie van de cliënt/coachee verplaatsen. Uiteraard hierbij oplettend dat ik niet ga projecteren. Of in een situatie van overdracht en tegenoverdracht terechtkom.

Wil je ook je droom leven? Ik kan je daarbij op weg helpen.

Een paar tips voor jou alvast:

 • Zorg voor voldoende tijd en (letterlijk) ruimte voor jezelf.
 • Neem voldoende rust.
 • Structureer je dagen/weken.
 • Probeer in te zien en te begrijpen dat mensen zonder ASS niet snappen/voelen hoe iets bij jou overkomt. De meeste mensen kunnen nu eenmaal niet echt invoelen wat ASS hebben echt voor iemand betekent.
Zorgduet Coaching
Average rating:  
 0 reviews